Новини

БЧК с кръводарителска акция по повод 14 юни

ОС на БЧК Плевен и Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен организират акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване от 8 до 14 юни. Поводът е рожденния ден на носителя на Нобелова награда Карл Линдщайнер. Всеки път, когато даряваш кръв подаряваш живот, обясняват от кръвната банка в града ни. Ако се чувствате здрави и сте между 18 и 65 години, ако можете да отделите около 30 мин от времето си и искате да дарите кръв, може да го направите в РЦТХ-Плевен на бул. Русе 36 от 8:30 до 18:00 ч., е написано в съобщението.

На 14 юни е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

Основната цел на тези кампания е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.  Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот.