Новини

Плевенчани се въздържат от изследване за хепатит

В центъра на Плевен, до сградата на читалище „Съгласие“ днес можехте да забележите автомобил на спешна помощ, но не защото е пристигнал на повикване, а защото в него има подвижна лаборатория за безплатно изследване за хепатит. Въпреки голямата заплаха от болестта, която е трудно лечима поради спецификата си, много малко преминаващи се решават да се отбият и да се изследват за секунди.

Проверката е безболезнена и безплатна, но по думите на Силвана Лесидренска – председател на сдружение „Хепактив“ – организатор на кампанията плевенчани не са от хората в България, които биха искали да проверят дали носят заразата от хепатит.

Тя обясни, че в по-малки градове от Плевен като Враца, Търговище, Монтана двойно и тройно повече хора са посетили кабинета и са се изследвали. Не може да намери обяснение за тази пасивност. Още повече, че кампанията се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването и диагностицирането е безплатно.

Накрая Силвана Лесидренска се обърна към плевенчани със съвета да не пропускат възможността да се изследват за вируса на хепатит, да не чакат да се появят симптоми и чак тогава да предприемат мерки!

Николай Стоев