Новини

Млади учени се докоснаха до истинските открития

Европейска нощ на учените в Плевен започна в една от залите в РИМ още в петък, 27 септември, след обед с интересните занимания, в които се включиха ученици от гимназиите в гр. Тръстеник и гр. Долна Митрополия.

Те участваха в една невероятна работилница „Химични детективи”, представена завладяващо от д-р Божидар Стефанов. Химикът от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab чрез принципа на отхвърлянето насочи  участниците в работилницата да изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.

Младите учени с голям интерес приеха задачата и с помощта на своите ръководители – д-р Божидар Стефанов и Иво Джокин успяха да решат нелеката задача. Така те се докоснаха до науката химия, за което им бяха осигурени необходимите материали и пособия. От 18 ч приятните изненади продължиха с въпросите дали знаете колко вида пчели има на Земята и дали всички те правят мед? Замисляли ли сте се, че именно благодарение на тях и други опрашители имаме различни сортове плодове и зеленчуци? Колко важни са пчелите за опазване на биоразнообразието? И как подпомагат процеса на производство на храни? Интересните отговори дадоха на присъстващите от WWF България в Европейска нощ на учените.

А голямата атракция на вечерта беше свързана с Космоса и с планетите. Организатор на опити със светлина, лазерно астрошоу на съзвездия, наблюдения с телескоп на Юпитер и Сатурн беше на Иво Джокин – директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал. Присъстващите имаха възможност да наблюдават демонстрация с разказ за видимите съзвездия и по-ярки звезди в двора на РИМ – Плевен.

Специално за Европейската нощ на учените беше организиран и Европейския кът, в който посетителите можеха да се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Единият от проектите, с които страната ни ще участва – REFRESH, включва над 150 събития, свързващи науката с културата. В Европейската нощ на учените активности са се провели на повече от 50 места е градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник.

Николай Стоев