Новини

Дружеството на писателите в Плевен отбеляза 40-годишен юбилей

Тържество по повод 40 години от създаването на Дружество на писателите – Плевен се проведе в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването беше и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов. Сред гостите бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков, издателят Иван Гранитски, общински съветници, общественици.

В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари за това, че споделят своите чувства, мисли и вътрешни възприятия с читателите, зрителите и слушателите.

Председателят на Дружеството Христина Комаревска представи историческа справка за създаването на организацията и мястото й в културния живот на Плевен, а автори от различни поколения четоха свои творби. Бяха присъдени и следните отличия за книги, излезли от печат през 2017 г.: за поезия – на Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза – на Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика – на Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов – един образ две творчески визии”, за документалистика – на Татяна Любенова за книгата „Книга за художниците”, за детска литература – на Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято” и за преводна литература – на Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”. Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов, който празнува и 90 години.