Новини

Денят на независимостта събра плевенчани на площад „Стефан Стамболов“

На днешния празник, както всяка година, на площад „Стефан Стамболов”, до сградата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев” се събраха представители на политически, обществени и неправителствени организации, много граждани, за да участват в ритуала по отбелязването на Деня на независимостта.

Той започна с военен ритуал и приемане на строя от началника на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев, след което изпълненията на Общински хор „Гена Димитрова” под диригентството на Анелия Дечева приповдигна духа на тържеството и малки и големи на площада почувстваха силата на независимостта, дошла преди 111 години с жертвата на много патриоти и политици, отстояващи чиста и свята България.

Това подчерта в словото си пред присъстващите заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, който подчерта, че саможертвата им е била в името на това сега да можем да кажем, че живеем в една свободна и независима България.

Заместник-областният управител на Плевен д-р Красимир Трифонов отбеляза провъзгласяването на независимостта на страната ни през 1908 г. във великотърновската църква „Св. 40 мъченици” с Манифеста на цар Фердинанд, с което България показва пред света своят огромен потенциал, своята решителност, своето голямо достойнство и воля за политическо, историческо и социално развитие като държава с национално самочувствие.

С едноминутно мълчание участващите в тържеството почетоха паметта на отдалите живота си за нашата независимост. А Химнът на Република България пяха заедно хористите от Общинския хор „Гена Димитрова” и гражданите.

Венците и цветята не можаха да се поберат около паметника на площада.

 

А цветя на признателност оставиха и най-малките участници в церемонията.

Празникът завърши с изпълнения на Общинския духов оркестър под диригентството на Пламен Марков.

Николай Стоев