Новини

С Научна конференция в Плевен отбелязваме 100-годишнината на Дойранската епопея

Плевен ще бъде център на националните чествания по случай  100-годишнината на Дойранската епопея, историческо събитие след което приключва Първата световна война. По този повод Община Плевен организира Национална научна конференция на тема Дойранската епопея 1916-1918 г. в националната и европейската история”, съобщи Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“. Форумът ще се проведе на 20 и 21 септември, а научен ръководител ще бъде известният български историк  академик Георги Марков. До момента има заявени 35 научни съобщения, като участниците са историци от Софийския университет „Климент Охридски“, от Института за история при БАН, от Военната академия  и специалисти от музеите в страната.  Конференцията ще бъде  разделена  на две работни исторически секции –първата е „Отражението на Дойранската епопея върху националната ни история”, а във втора са темите и научните съобщения свързани с мястото на Дойранската епопея в европейската история. Любопитен факт е, че голяма част от участниците веднага след Плевен ще се включат в работата на международна научна среща в Дойран, също посветена на Дойранската епопея. В рамките на плевенската научна конференция екипът на Регионален исторически музей ще представи изложба посветена на  Девета пехотна плевенска дивизия и на големия военачалник ген. Владимир Вазов. В експозицията ще бъдат показани предмети на изкуствотно, изработени от българските войници  с подръчни материали в окопите. Историците припомнят, че тези предмети се съхраняват във фонда на музея и са част от благотворителна изложба, правена през 1917 година, с която се поставя началото на фонд за събиране на средства за изграждане на паметник на загиналите герои от Девета пехотна дивизия.

Част от програмата на конференцията е представянето на документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Той се реализира по културен проект на Регионалният исторически музей с финансовото съдействие на Община Плевен.

Научната конференция ще бъде открита в Актовата зала на Община Плевен от кмета Георг Спартански. Вечерта в тържествена обстановка в двора на Регионалния исторически музей, с участието на представителния   Общински духов оркестър, ще стартират  тържествата по отбелязването на 100-годишнината на Дойранската епопея и ще бъде открита изложбата.  За провеждането на форума    Министерският съвет е отпуснал 6 000 лева.