Новини

Пчеларското изложение отвори врати в Плевен

От 8 до 11 февруари Плевен отново е домакин на традиционното Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2018“. В 16-ото издание участват 170 фирми и организации от страната и чужбина. Изложението бе открито официално днес от областният управител Мирослав Петров и заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева. Присъстваха народният представител Чавдар Велинов, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, директорът на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика” Николай Маринов, представители на полската пчеларска съсловна организация.

„През тези четири дни Плевен се превръща в столица на българското пчеларство“, обяви при откриване на изложението доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз. „С изложението ние искаме да кажем на хората да преосмислят своето отношение към пчелните продукти“, отбеляза той и пожела на всички участници успех и пълни кошери с мед през годината.

Приветствие към участниците в изложението отправи и областният управител Мирослав Петров, който изтъкна, че с годините пчеларският форум в Плевен се е превърнал в навигация за новостите и потребностите на пазара и шанс за разширяване на бизнеса на представителите на пчеларския сектор. Поздравителен адрес до участници и организатори на форума изпрати и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“. В него се посочва, че ДФЗ ще продължи и в бъдеще политиката си за подпомагане на пчеларите. Предвиденият финансов ресурс по Националната пчеларска програма за 2018 г. е в размер на 4 700 000 лв.

 

На добър час и успех на изложението пожела и заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева. На форума са представени мед, пчелни продукти и много нови технологии в пчеларството. Изложението има и съпътстваща програма с лекции и срещи с водещи специалисти и учени от страната и чужбина. В последния ден на изложението – на 11 февруари /неделя/, ще бъдат връчени и традиционните награди. Най-добрият пчелар ще бъде удостоен с наградата на областния управител.

Николай Стоев