Новини

Регионални медии се срещнаха с ръководството на Информационното бюро на Европейския парламент

Представители на плевенски и ловешки медии се събраха днес в Пресклуба на БТА в Плевен, за да се срещнат с ръководството на Информационното бюро на Европейския парламент. Неговият ръководител Теодор Стойчев откри семинара с една от приоритетните теми на Европейския парламент – брекзит.

В залата беше разяснена ситуацията в европейските институции и прогнозите за това какво ще се случи след излизането на Великобритания от Евросъюза през 2019 година. Особено внимание беше отделено и на нагласите за предстоящите избори за Европейския парламент, които ще се проведат на 26 май 2019 година. По време на обсъжданията в залата на Пресклуба на БТА коментарите и компетентните отговори на Теодор Стойчев и Биляна Църноречка, пресаташе на Информационното бюро дадоха възможност на присъстващите журналисти да си сверят часовниците по важни за тях теми и да попитат онова, което ги вълнува в работата им за медийно отразяване на най-важното за слушателите и читателите от съответните региони.

Присъстващите проявиха интерес и към темата, която разви Ралица Ковачева, журналист, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за вярната и подвеждаща информация в медиите и правилното отразяване на темите, свързани с работата на европейските институции. Подкрепени с факти от различни изследвания по темите, специалистът в областта на масовите комуникации даде подробна и вярна картина на реакциите на обществото към предоставяната информация и поведението на политическите партии в коментарите за едни или други събития, свързани с европейската тематика.

За нас работата с регионалните медии е особено важна, тъй като до голяма степен ние получаваме информация какви са нагласите на хората по места и затова сме предприели срещи в различни области от страната – каза за радио „Плевен” Биляна Църноречка, като добави, че от Информационното бюро на всички журналисти ще бъде предоставена безплатно информация, видео и фото материали,за да може европейската тема да присъства по-пълно и по-изчерпателно в техните издания. На желаещите журналисти ще бъде осигурена възможност да посетят заседанията на Европейския парламент в Страсбург, за да могат за се запозная с работата на евродепутатите и да се срещна с тях.

Николай Стоев