Новини

Източноправославни и католици  честват големия християнски празник  Успение  Богородично

На  15 август се отбелязва земната смърт (успение) на Христовата майка, празникът е наречен още Голяма Богородица.На този ден приключват и Богородичните пости, хората си взимат причастие. По повод празника тази сутрин  във всички  плевенски църкви  бе отслужена тържествена Света Литургия, Плевенският митрополит Игнатий служи  в църквата „Света Параскева“. В град Тръстеник   днес отбелязва  храмов  празник ,  единствената в Плевенска епархия, църквата „Успение Богородично“. След  Светата Литургия  ще бъде раздаден курбан за здраве на жителите на града.Тържеството  се организира от църковното и читалищното настоятелство, съвместно с Община Гулянци.

По традиция в някои райони на страната, след литургията в църквите, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Миряните се уповават на вярата си и търсят покровителството на Света Богородица в различни житейските проблеми, за здраве и закрила на семейството. Около този празник се организират родови срещи, свързани с жертвоприношение – готви се курбан и се раздава за здраве, живот, за плодородна година, против премеждия и болести.

На 15 август  във всички католически храмове в страната също  отбелязват  големия църковен празник „Успение на Пресвета Богородица”. В плевенската църква „Дева Мария от Фатима” ще бъде отслужена тържествена Света Eвхаристия, съобщи отец Венци Николов.

„ Нашият храм по особен начин почита този ден, тъй като не само носи името на Дева Мария, но е обявен и за епархийно светилище на Божията майка.  По принцип ние много си обичаме Дева Мария и ще се молим за здравето и благополучието на плевенчани”, казва още отец Венци Николов.  Вечерната служба ще започне от 18 часа.

Честит празник на всички именици!

Валя Козовска