Новини

Източноправославни  и католици честват големия църковен празник „Успение на Пресвета Богородица”

На  днешния празник, наречен още Голяма Богородица, се отбелязва земната смърт (успение) на Христовата майка, за разлика от Малка Богородица, когато се чества рождението ѝ. На този ден приключват и Богородичните пости, хората си взимат причастие. Във всички  плевенски църкви беше отслужена тържествена Света Литургия, Митрополит Игнатий служи на празника в храм „Света Параскева“.

По традиция в някои райони на страната, след литургията в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Миряните се уповават на вярата си и търсят покровителството на Света Богородица в различни житейските проблеми, за здраве и закрила на семейството.

Около този празник се организират родови срещи, свързани с жертвоприношение – готви се курбан и се раздава за здраве, живот, за плодородна година, против премеждия и болести. На 15 август  във всички католически храмове в страната също ще бъде отбелязан големия църковен празник „Успение на Пресвета Богородица”. В плевенската църква „Дева Мария от Фатима”-Плевен  ще бъде отслужена тържествена Света Eвхаристия, съобщи отец Венци Николов.

„ Нашият храм по особен начин почита този ден, тъй като не само носи името на Дева Мария, но е обявен и за епархийно светилище на Божията майка.  По принцип ние много си обичаме Дева Мария и ще се молим за здравето и благополучието на плевенчани”, казва още отец Венци Николов.  Вечерната служба ще започне от 18 часа. Честит празник на всички именици!

Валя Козовска