Новини

Откриха Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)”

С марша на 9-та пехотна Плевенска дивизия   започна отбелязването на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война. Музикалното произведение, звучало при  боевете край  Дойран преди  век, се представя за първи път в нашия град и то във вариант за духов оркестър.

То бе изпълнено от  Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков. След  това  беше дадено началото на тържествата по отбелязването на годишнината от Дойранската епопея.  Директорът на Регионален исторически музей – Плевен Володя Попов откри  в Актовата зала на Общината двудневната Национална научна конференция „България в Голямата война (1918)”. Приветствие към присъстващите направиха заместник-кметът Милен Яков и председателят на Общински съвет –Плевен Мартин Митев.Първият доклад пред аудиторията  изнесе научният ръководител на конференцията академик Георги Марков.

Час по-късно бе прожектиран и филма „Дойранската епопея в паметта на потомците, с режисьор Светлозар Гагов. Продукцията е  създадена  по културен проект на РИМ – Плевен и финансирана със съдействието на Общината.

В рамките на двудневния форум повече от 30 доклада и научни съобщения, свързани с Дойранската епопея, ще бъдат изнесени от  учени и музейни работници от София, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Шумен, Търговище, Пазарджик, Видин, Перник, Омуртаг, Русе, Ямбол и Ловеч.

Тази вечер от 18 часа в Първа изложбена зала на Регионалния исторически музей в града ни ще бъде открита изложба „Дойран /1916-1918/ – храброст, дълг и чест”, в която участие с експонати ще вземат Националния военноисторически музей и Регионалния музей в Ловеч.

Утре от 9 часа Националната научна конференция „България в Голямата война-1918“ ще продължи в историческия музей.