Новини

На Сирни Заговезни кметът Георг Спартански поиска прошка от плевенчани

За първи път в Плевен беше  отбелязан  българският празник Сирни Заговезни. Събитието се проведе по обяд в Регионалния исторически музей. Така, че участниците в Масленицата имаха възможност да посетят и представянето на ритуалните обичаи и игри, свързани със Заговезни и прошката. В общоградския празник се включиха  Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и ансамбълът за изворен фолклор ,,Гайдуница“ при НЧ „Пробуда-1907“ с. Подем.

На сцената те представиха обичаи, свързани със Сирни Заговезни, искането на прошка, мятането на сварено яйце, завързано на конец, маскиране, гонене на злото и змиите от къщите, палене на огньове и прескачане за здраве.

В началото на празника кметът Георг Спартански поздрави всички участници и официално поиска прошка от плевенчани, ако волно или неволно е обидил някого, както и даде прошка.

По време на празника бяха обявени победителите в  работилницата за кукерски маски. Общо 20 малки таланти получиха своите награди от директора на музея д-р Володя Попов. Тържествата приключиха  с общо хоро, което започна с изпълнение на танцьорите от  Северняшкия ансамбъл, след това присъстващите се включиха.

След ритуално запалване на огъня, се намериха смелчаци, които да го прескочат за здраве. Децата, заедно с родителите се включиха в надпреварата за лъвски скок над жаравата, в двора на музея.

Валя Козовска