Новини

Васил Левски и днес е в душите и в сърцата на плевенчани

Пред паметника на Васил Левски в Плевен днес беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. В присъствието на представители на общинското и областно ръководство, на обществени и неправителствени организации, на граждани беше отслужена панихида от плевенски свещеници.

В словото си пред присъстващите  кметът на Община Плевен Георг Спартански определи делото и саможертвата на Васил Левски като значими в историята ни. Всеки трябва да го помни и да го носи в сърцето си.

Неговите стъпки, които трябва да следваме са толкова големи, че е невъзможно да стъпваме в тях, защото те са гигантски, те са огромни – каза още Георг Спартански.

В словото си доц. д-р Венци Росманов – почетен член на Общински комитет „Васил Левски”-Плевен и учредител и спомоществовател на похода „Плевен – Карлово” каза, че редом с имената на Бенковски , Петлешков,  Васил Левски е проправил светла диря в историята ни и ако не са били те, нямаше да присъства България  в сърцата и умовете на Виктор Юго, на Макгахан, на Гладстон, на  руската  интелигенция, нямаше да има и този паметник на признателност към делото на Васил Левски.

Защото той през краткия си живот не е търсил нищо за себе си, а си е задавал въпроса – ти какво направи за другите, какво направи за децата на другите, какво направи за децата на техните деца, за внуците им, какво направи за Отечеството?

Венци и цветя обкичиха паметника на Апостола, а пред него сведоха глави и децата от клуб „Млади възрожденци” на НУ „Христо Ботев” в Плевен.

Николай Стоев