Новини

Художник посвещава изложбата си на театъра

Двайсет и пет години Господин Пейчински е правил плакати за постановки на театъра в Плевен. Част от тях той ще покаже в Арт център 3 – Творителница О`Писменех! Съхранените плакати  от периода 1981-2006 година са част от историята на нашия театър и са посветени на 100-годишнината от създаването на професионален театър в Плевен.

Плакатът е улично изкуство, споделя Господин Пейчински. Той е първото нещо, което привлича вниманието и кара хората да разберат за предстоящо театрално представление. Всяка постановка има своя чар, специфични особености и носи предизвикателство за художника. Работата по плаката започва с проучване по темата, продължава с консултации с режисьора, с доайени на театъра и с посещение на първите репетиции на пиесата. Така новите идеи се реализират и плакатът е готов. Сред пиесите, чийто плакати е създал, са „Михал Мишкоед“  от Сава Доброплодни, „Лазарица“ от Йордан Радичков, „Одисей пътува за Итака“ от Константин Илиев, „Професията на госпожа Уорън“ от Бърнард Шоу и „Както ви хареса“ от Шекспир.

Всичко това е история, запечатана в  театралните плакати. Господин Пейчински отдавна не се занимава с тяхната направа, но в сърцето му остава любовта към театъра. Затова той отправя покана към плевенската публика да посетят изложбата му. Тя ще бъде открита на 25 юни от 19 часа в Арт център 3-Творителница О`Писменех!  Събитието се организира от Община Плевен.

Валя Козовска