Новини

Показаха макет на паметника на Героите от Дойран

Днес беше официално представен проект за паметник на Девета плевенска дивизия, който ще бъде разположен на площад „Свободата”. Инициативата е на Сдружение „Героите на Дойран”, а почетен патрон на инициативата е министърът на отбраната Красмир Каракачанов. Оказва се, че паметникът ще е композиция от пет скулптурни фигури. На върха му ще е разположена фигурата на ген. Владимир Вазов, а в подножието ще са поставени четири войнишки фигури, символ на участията на българската армия в Балканската, Сръбско-българската,  Първата и Втората световна война. Представянето беше направено в зала „Плевен”, на областна администрация, а макетът, изработен от скулптора Благовест Апостолов, ще може да се види от всеки в „английския двор” на сградата на областната администрация.

На представянето днес освен вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов присъстваха още народните представители д-р Калин Поповски, Васил Антонов, Стефан Бурджев и Чавдар Велинов, областният управител Мирослав Петров и неговите заместници, председателят на ОбС – Плевен – Мартин Митев, военослужещи и граждани. Всеки, който има забележки или предложения към макета, може да ги впише в специална книга, а след обсъждането проектът ще бъде представен в Народното събрание.

Около 200 000 лв., ще са необходими за изграждането на композицията. Към момента има събрани около 10 000 лв., а металът ще бъде предоставен от МО под формата на гилзи.