Новини

Българи и руснаци отбелязаха заедно Масленица

За седма поредна година в Плевен беше  отбелязан руския празник „Масленица”, който отговаря на нашия Сирни Заговезни.

Инициативата се организира от руски клуб „Възход” с подкрепата на Община Плевен.В Градската градина се събраха много участници и публика. По време  на събитието се проведоха  забавни игри и състезания.

Децата бяха най-активни и ентусиазирано се включваха в надпреварата, за което получиха  много лакомства. Характерното за тези тържества си остава  ритуалното изгаряне на чучелото – символ на злото и болестите.

След изгарянето идва ред на традиционното прескачане на огъня, като ритуалът се прави за здраве и благополучие през цялата година. Тези празници се отбелязват и от българи, и от руснаци, защото всички сме православни християни, каза председателят на клуба Светлана Бейдова. В Плевенска област живеят близо 800 руснаци, а в клуб „Възход” членуват повече от 100 души.

Тържеството беше уважено и от кмета Георг Спартански. Той поздрави  организаторите за празника. Тъй като за първи път по същото време в Плевен бeше отбелязан и българският празник Сирни заговезни.

Събитието започна с час по-късно в двора на Регионален исторически музей. Кметът заяви, че ще направи предложение двете събития да се обединят и догодина да бъдат отбелязани заедно на площад „Възраждане“.

Валя Козовска