Новини

Плевенски есперантисти с уникално участие в конкурс

Плевенските есперантисти получиха голямо признание за участието си в VII-я международен конкурс „Народни обичаи в моя роден край”. Радка Стоянова – председател на разградското есперантско дружество „Д-р Лудовико Заменхоф” връчи на Маргарита Тонкова – председател на плевенското есперантско дружество „Етерна амикецо” диплом за участие в конкурса и календар. Маргарита Тонкова сподели за радио „Плевен”, че участието в престижния конкурс, който се е провел за седми път в Разград, е било с превода на един от народните обичаи, които има само в нашия регион – „Кьорава кобила”.

Преводът на есперанто, който е доста трудоемка работа, е дело на всички членове на плевенското есперантско дружество и е подготвен по време на традиционните упражнения в областта на езика, наречени „Пароланта рондо”. Но най-голяма заслуга в оформянето на конкурсната творба се падна на д-р Емилия Каньовска, която благодарение на големия си опит и познания в областта на международния език, е успяла точно и най-близо до смисъла на народния обичай да предаде начина на организиране и на провеждането му.

Тази конкурсна работа ще бъде публикувана в сборник и ще даде възможност на хора от различни нации да се запознаят с народните традиции в България.

Николай Стоев