Новини

Една от първите в страната Пожарни служби отбелязва 140 години от създаването си

Официалното отбелязване на 140 години от основаването на плевенската пожарна ще бъде на 1 февруари от 11 часа пред сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ще бъде извършен тържествен водосвет, а след това церемонията ще продължи в концертна зала „Божко Шойков“ на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. За първи път ще бъде показана и  изложба с фотоси и реквизит от миналото до наши дни.

Плевенската пожарна служба е една от първите, създадени в страната. Пожарната команда започва да рабати веднага след освобождението на града в хода на Руско-турската война /1877-1878г/.  Община Плевен взема решение за закупуване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. По-късно градската управа назначава 1 управител и 4 помощници. Тогава се закупуват коне и каруци за пожарната. През 1886 година за командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки.

Сградите на  пожарната са сменяни пет пъти. Първата е била срещу Кооперативния пазар на ул. „Васил Левски“ №2 . Едва през 1935 година е положен първият камък в основите на днешната сграда на ул.“Св. св.Кирил и Методий“. Непрекъснато се променяла униформата, екипировката и материалната част на пожарната команда. В началото на ХХ век пожарникарите носели красиви медни каски, като на древните гърци.

Сега  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен извършва дейността си на територията на общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник и Пордим. През 2014-2016 година пожарната техника в структурите на РДПБЗН –Плевен е подменена с нова, като това става изцяло по проекти финансирани от ЕС. В момента службата разполага с  5 пожарни автомобила, 2 автостълби с височина до 42 метра, 3 автомобила за аварийно-спасителна  дейност, 3 надуваеми лодки с двигател, значителен брой мотоагрегати, транспортни средства от различни видове. Като последна придобивка в 140-годишното развитие на пожарното дело в Плевен е започването на работа на новия участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Долна Митрополия.

Валя Козовска