Новини

Плевенските пожарникари отбелязаха 140 години пожарно дело

„140 години пожарно дело в Плевен” събра на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” много граждани и служители на службите от града и областта. На тържеството присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”, личният състав на противопожарна защита, ветерани от пожарната.

Водосвет за здраве и успехи в трудната и отговорна работа на пожарникарите отслужиха плевенски свещеници, след което присъстващите на тържествената церемония разгледаха музейната сбирка, предоставена от „Държавен архив”- Плевен във фоайето на зала „Божко Шойков”.

С приветствени думи и с преглед на историята от създаването до днес на Противопожарна служба – Плевен се обърна в залата комисар Станислав Атанасов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен.

Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” се обърна към ръководството на Община Плевен и на Плевенска област с думите, че без взаимодействие с тях противопожарната служба няма да може да постигне желаните резултати в защита на населението и на материалните ценности при пожари и бедствия.

В знак на признание към работата на плевенската дирекция кметът на Община Плевен Георг Спартански връчи на комисар Станислав Атанасов почетен плакет, като отбеляза, че в града пожарната служба е създадена  непосредствено след освобождението ни, преди да бъде утвърдена Конституцията на България и Народното събрание.

Сега в Плевен по европейски програми и с помощта на Главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” вече има съвременна техника, вишка за отстраняване на клони и паднали дървета след природни стихии.

Поздравителни адреси са получени от Народно събрание на Република България, народен представител Ралица Добрева от ПГ на ПП ГЕРБ, народен представител Полина Цанкова – Христова ПГ на ПП ВОЛЯ, Държавна агенция „Национална сигурност“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, Сухопътни войски – 4 механизиран батальон, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, Национален военен университет „Васил Левски“ – факултет „Авиационен“, Единен център за начална подготовка – Плевен и Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен.

Всички гости и огнеборци бяха поздравени с танцови изпълнения от ученици от Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ . Тържеството завърши с преминаване на пожарни автомобили по улиците на град Плевен с включени сирени.

Николай Стоев