Новини

Председателят на Общинския съвет поздрави 15-годишния Юлиян за наградата „Достойните българи“

Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев се срещна с 15-годишния Юлиян Юлиянов – ученик в ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ –  Плевен, удостоен с наградата „Достойните българи“. Юлиян и неговият приятел Любослав Веселинов спасяват две сестри от удавяне в река Искър до плевенското село Ставерци миналото лято. За постъпката си двете момчета са сред отличените тази година в инициативата „Достойните българи“.

„Достойната постъпка на Юлиян и Любослав заслужава нашето уважение. Радвам се, че има млади хора като тях, които показват, че доброто съществува. Искам да благодаря и на родителите им, че са ги възпитали по този достоен начин. Поклон пред тези две момчета и благодарност към тях за човешката и доблестна постъпка“, обърна се към Юлиян председателят на Общинския съвет. От името на местния парламент Мартин Митев връчи и малък подарък на 15-годишния ученик с пожеланието да е здрав, да запази вярата си в доброто и да радва близките с успехите си.

Днес 15-годишният Юлиян Юлиянов е ученик в осми клас в ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ –  Плевен, специалност „Електрообзавеждане“. Постъпката, за която той и 12-годишният Любослав са наградени, се случва в края на месец юни миналата година. Тогава двете момчета са на брега на реката в родното Ставерци, когато четири момичета влизат във водите на Искър да се къпят. От сушата момчетата виждат как течението ги повлича и веднага се хвърлят във водата да помогнат. И Юлиян, и Любослав не могат да плуват. Решили, че е плитко, но попаднали в дълбок 3-метров трап. Въпреки това двамата успяват да извадят сестрите минути преди водата да ги погълне. „Не, не се уплашихме. Просто щом видяхме какво се случва – реагирахме веднага“, сподели 15-годишният Юлиян при срещата си с Мартин Митев. Момчето разказа, че все още не може да плува, но смята да се научи още това лято.

За доблестната си постъпка 15-годишният Юлиян бе поздравен и от ръководството на ПГ по транспорт – Плевен и РУО – Плевен.