Новини

„Приятелството ражда изкуство“, представиха в библиотеката

В Регионална библиотека „Христо Смирненски” бе открита  изложба „Приятелството ражда изкуство“. Експозицията е   посветена на 120 години от рождението на две имена, достигнали върховете на българската музикална сцена – плевенския оперен бас Михаил Попов и знаменития композитор Панчо Владигеров. Събитието събра  ученици от Национаното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, гости от културни институти, от Регионален исторически музей и Военно-исторически музеи – Плевен.  Изложбата представи музикални произведения на двамата творци, нотни издания, плочи, книги и статии за тях. По време на откриването на изложбата бяха  показани снимки от живота и творчеството на Михаил Попов и Панчо Владигеров, както и отзиви от музикални и културни дейци.

Нашият съгражданин Михаил Попов е роден на 21 септември 1899 г. Той е първият български бас от световна класа и един от големите вокални педагози в България. За повече от 40 години на сцената Михаил Попов се превъплъщава в близо 60 различни роли – драматични и комедийни от българския, славянския и западния репертоар. Отдава живота и таланта си изцяло на родната сцена.

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих. Той е представител на така нареченото “второ поколение” български композитори. Един от основателите на Дружеството на българските компонисти “Съвременна музика” (1933 г.). Основоположник на редица жанрове в българската музика и на българската композиционно-педагогическа школа, възпитала цяло поколение млади композитори.
Като признание за огромната му роля за развитието на българската музикална култура, Владигеров е удостоен с всички най-високи държавни отличия.

Изложбата „Приятелството ражда изкуство“  е подготвена от специалистите от отделите „Краезнание и „Изкуство“  на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Събитието е в рамките на 65-ата годишнина от създаването на библиотеката в града ни.

Валя Козовска