Новини

Три дарения постъпиха в ХГ „Илия Бешков“

Три са дарените до момента произведения в най-голямата плевенска художествена галерия през 2021 година. Те обаче ще се увеличат утре, когато е официалното откриване на изложбата с творбите на авторите от Международния пленер по живопис „Плевен 2021“. По статут поканените художници даряват по една от картините си на ХГ „Илия Бешков“, друга пък откупува общината. Откриването на изложбата е на 9 септември от 17 часа.

В края на август галерията е получила две картини от близките на Тодор Найденов, плевенчанин, който от дълги години живее в Германия. Найденов не е познат в родния си град, тъй като целият му творчески път е преминал в Германия. Има две висши образования, едното е от Консерваторията в София, което впоследствие определя и голяма част от творческите му насоки в живописта.

KODAK Digital Still Camera

Стилът му е вдъхновен от неравноделните български тактове, произведенията му са абстрактни, но и символични, заяви директорът на ХГ „Илия Бешков“ Цвета Кацарова. Едно от дарените произведения е повлияно от музиката, другото е наречено „Брекзит“ и засяга отделянето на Великобритания от Европейския съюз.

Тази година имаме още едно дарение, това е напрестолен кръст, дело на Росица Манова, реставратор и уредник на музея „Арте“, съобщи Кацарова.