Новини

С уроци по родолюбие и изложби Плевен отбелязва освобождението си

Уроци по родолюбие, насочени към най-малките, бяха част от акцентите в организираните от Община Плевен по повод 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото освобождение меротриятия.

На 5 декември от 14 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877” зсе проведе урок по родолюбие с възпитаници на НУ „Христо Ботев”. Същият ден от 17 часа в ХГ „Илия Бешков” беше открита изложба графика „10 декември – ден на признателност”, творбите са от колекция „Руско-турска освободителна война” на галерията. На 6 декември програмата продължи с изложба „Книги от златния фонд на РВИМ за Руско-турската война 1877 – 1878 г. и Плевенската епопея”. Тя беше открита в Панорама „Плевенска епопея 1877”. На същото място, но на 7 декември, се проведе втори урок по родолюбие „Освобождението на Плевен” – който беше за учениците от НУ „Отец Паисий”. В 11 часа на оградата на къща музей „Цар Освободител Александър II” се откри изложба постери „Памет в бъдещето”.

Тържественият ритуал на 10 декември започва в 11 часа на пл. „Възраждане”. След него от 12 часа ще се състои празничен концерт на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” в ДКТ „Иван Радоев”.

Със заповед на кмета на Община Плевен Георг Спартански 10 декември е обявен за неучебен за всички училища и за Центъра за подкрепа и личностно развитие /ЦПЛР/ на територията на община Плевен.