Новини

Национален протест готвят хората с увреждания

Представители на 18 национално представени организации готвят протестни действия на хора с увреждания срещу готвените промени в законодателството, които целят ограничаването на възможностите за подпомагане.

Това обяви в Пресцентъра на БТА Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите в България. Заедно с ръководствата на останалите организации в Плевен беше внесена протестна нота в Областната администрация, с която се изразява протест срещу предвижданите реформи, които въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в Европейския съюз. Недопустимо е включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване на степента на увреждането.

Протестиращите настояват при планираните промени да бъде приложен комплексен подход, който да даде ясен отговор на бъдещата политика в областта  на правото на получаване на интеграционна добавка  и на нейния размер, обвързан с минималната работна заплата. Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите в България информира още, че националният протест ще се проведе на 14 април в столицата, а от Плевен ще вземат участие 200 души.

Николай Стоев