Новини

Млади гвардейци с трепет очакват своето посвещение

Прекрасно време – слънце, радост, нетърпение! Днес Втори ученически гвардейски отряд към ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен получи своите униформи – така Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“ описа обстановката, в която пристигна ценната пратка и зарадва всички.

Посетихме учебното заведение, където ни посрещна Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен. Тя беше организирала всичко.

Заедно с колегите беше облякла Надежда Янкова и Калин Владев. Двамата седмокласници с гордост носеха униформите, а Надежда се оказа асистентка на знаменосеца. За тях е престижно участието в гвардейския отряд и те с нетърпение очакват датата 7 февруари, когато от 10 часа, в присъствието на  бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Ваня Дражева – директор на училището и Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър ще открият гвардейски музеен кът във фоайето на учебното заведение.

В разговор с Ваня Дражева научихме още, че на  9 февруари, от 11.00 часа във Военния клуб – Плевен ще се проведе ритуал по освещаване на знамето на Втори ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и ще е с участието на Националната гвардейска част. Сред официалните гости ще са представители на държавни и местни институции, общественици, политици, дейци на културата, спортисти, родители .

И още нещо интересно, което ни каза директорката на училището – малките гвардейци ще поставят своите подписи под тържествено обещание, което ще бъде изпратено до президентския кабинет.

Николай Стоев