Новини

Художници от пет области се конкурират в Плевен

На 6 юни Художествена галерия „Илия Бешков“ ще бъде домакин на тазгодишния регионален етап от VІІ Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика. Началото му е поставено през 2008 година и от тогава галерията е домакин на регионалните кръгове за четвърти път. Конкурсът се прави в рамките на две години; – през 2019-а са местните етапи, като в Бургас вече мина, вторият е в Плевен, а третият ще е през септември във Велико Търново. Заключителният етап е през 2020 година в София, когато в галерията на ул. „Шипка“№6 ще се представят  отбраните творби от трите изложби на 2019-а.

В четвъртък в ХГ „Илия Бешков“ ще бъдат показани произведенията на художниците, които журито номинира измежду петдесет автори с над деветдесет творби, участвали в регионалния кръг. Те са от областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен.

„Изборът на комисията в състав: проф. Ивайло Мирчев, Стефан Лютаков и Оник Карамфилян ще стане ясен в самия ден на церемонията”, съобщи директорът на галерията Антония Караиванова. Съорганизатори на конкурса са Съюзът на българските художници и Министерството на културата. За откриването на изложбата в ХГ„Илия Бешков“ на 6 юни от 18 часа рок музикантът Робърт Абрашев е подготвил специална програма, допълва Караиванова.

Валя Козовска