Новини

Удостоиха чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев с френски орден

В навечерието на 7 април – Международен ден на здравето и празник на здравния работник – с тържествена промоция Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) дипломира Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“. Официален гост на тържествената промоция беше н. пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. На официалната церемония в началото на празника той удостои чл. -кор. проф. д-р Григор Горчев с френското държавно отличие – степен „Кавалер“ на Ордена на академичните палми. От своя страна проф. Горчев благодари за  високото отличие и заяви, че  това е награда за университета и академичната общност в Плевен. По негови думи един човек не може да направи нищо без екип, без хора около него с мисия. На своите колеги той пожела да бъдат по-търпеливи и по-спокойни, защото с общи усилия ще постигнат повече успехи.

Професор Горчев, почетен ректор и директор на Научноизследователския институт на МУ-Плевен, е удостоен с френското държавно отличие с указ от 14 юли 2018 година на министър-председателя и по предложение на министъра на образованието на Френската република. Отличието „Офицер на ордена” се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос в международното интергриране на плевенския университет.

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието. За първи път тази церемония се извършва извън пределите  на френското посолство у нас  и то на територията на висше учебно заведение.

Официалната церемония завърши с  връчване на дипломите на 125 бакалаври и магистри от четири специалности на Факултет  „Обществено здраве” на Медицинския университет.

Валя Козовска