Новини

Медицински университет-Плевен домакинства конгрес в София

Следващата седмица България за първи път ще бъде домакин на Европейския конгрес по роботизирана хирургия и негов организатор е Медицински университет – Плевен. Въпреки че е европейски, в него ще участват светила на науката от Китай, Южна Корея, Русия и САЩ, което практически го прави световен форум. ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия ще се проведе между 26 и 28 септември в Софийския университет с участието на над 300 гости, както и много български лекари и студенти по медицина. За първи път в европейския форум по роботизирана хирургия ще участва и т. нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади“ в научната програма. В рамките на конгреса паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат от Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров. Председател на научния комитет е проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет-Плевен, а председател на конгреса е почетният ректор на плевенското висше училище чл. кор. проф. д-р Григор Горчев. Двамата днес запознаха плевенските журналисти с подробностите около провеждането на научния форум.

Европейският форум по роботика се провежда под мотото „Отвъд границите“, носещо посланието за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика. Двамата му основни организатори откриха символика между неговото единадесето издание и единадесетата годишнина от въвеждането на роботизираната хирургия не само в България, но и в цяло Източна Европа, което направи чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев през 2008 година в Плевен. Специалната демонстрация на 3D Хирургия на живо се прави с обучителна цел по европейски проект „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. За нея вече са подбрани четири пациентки, но в сряда ще стане ясно операцията на коя от тях ще бъде предавана от Плевен.

Преди конгреса световно известни специалисти ще проведат в Плевен два курса по роботизирана хирургия пред студенти и лекари от висшите медицински училища в страната.

Свилен Димитров