Новини

Военно формирование 22160 – Плевен отбеляза 70 години от създаването си

На 4 декември Военно формирование 22160 – Плевен отбеляза 70 години от създаването си. Тържественото честване по повод кръглата годишнина уважиха представители на местни и държавни институции – председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, кметове на населени места в региона, и др. На честването присъства и зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов

Церемонията по случай празника започва с приемане на строя на военнослужещите на ритуалния плац във войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Слово по повод 70-годишнината произнесе командирът на Единен център за начална подготовка полковник Николай Бешев, след което последва ритуално засаждане на дръвчета.

По повод кръглата годишнина от името на Общински съвет – Плевен председателят Мартин Митев връчи поздравителен адрес. „Приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия! Поклон за дните, месеците и годините на пълно себеотдаване при изпълнението на отговорните задачи! На Вас и на Вашите семейства желая здраве, лична и професионална удовлетвореност! Поздрав и респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!“, се казва в поздравлението от името на местния парламент. От името на Община Плевен кметът Георг Спартански връчи на командира на Военно формирование 22160 – Плевен полк. Бешев почетен плакет.

Програмата по повод 70-годишнината продължи с тържествено събрание концерт в зала „Катя Попова“.

Военно формирование 22160 – Плевен е наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с указ на Президиума на Народното събрание като Първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.

През 1948г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани, а в края на 1948г. и началото на 1949 г. – към нея е създадена и учебна танкова дружина. От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови полка, механизиран и артилерийски полк. С тези части е създадена девета танкова дивизия. През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в Пета танкова дивизия. Декември същата година дивизията получава бойното си знаме. На 1 април 1955 г. Пета танкова дивизия е преименувана на Пета танкова бригада и е подчинена на втора армия. От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада. На 1 октомври 2000 г. е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите ѝ от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен. От 2 юли 2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета Шипченска механизирана бригада.