Новини

Община Плевен посвещава мащабна филмова продукция на 140-ата годишнина от Плевенската епопея

На 5 декември от 17.30 часа в ХГ „Илия Бешков” ще бъде излъчен документален филм, посветен на Плевенската епопея – част от празненствата по случай 140-ата годишнина от това знаменателно събитие.

Една нощ, която ще промени завинаги един град. Един град, който ще обърне хода на една война. Една война, която ще постави модерното бъдеще на един континент – на Стария континент. И ще предпостави всички съдбоносни събития през 20-и век.

Това е началото на „Плевен:  Краят на Войната. Началото на Европа”. Той е посветен на легендарната обсада на града по време на последната Руско-турска война /1877-1878 г./ и е заснет специално за 140-годишнината от събитието. Продукцията е съвместен проект между Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп” – компанията, произвела някои от най-емблематичните презентационни филми за България. Веднага след премиерата си в Плевен филмът ще бъде излъчен и по Българската Национална телевизия. Той е част и от престижната поредица „Битките за Европа” – съвместен проект между продуцентската компания и БНТ. Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров / „Yoga Warrior”, The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Освен игрални възстановки във филма зрителите ще видят анимирани бойните действия ден по ден, анализи на стратегиите, на оръжията на воюващите страни, портрети на военачалниците… Заради знаменаталната годишнина продуцентската компания пое разходите по снимките и до градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена… Сътрудниците на продукцията извадиха неизвестни подробности от османските архиви, а Регионалният исторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

Миналата година Файв Стар Медиа, отново в партньорство с Община Плевен, създаде презентационния филм за града „Вълни по равнината”. Той се радва на огромен зрителски успех. Като жест към плевенчани и гостите на града той се разпространява безплатно в мрежата. Част е от другата поредица на продуцентската компания в БНТ – „Световните градове на България”.