Новини

Янка Такева: Днес да се наричаш учител е достойно

В Педагогически колеж- Плевен към  Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, днес беше открита академичната учебна година. На официалната церемония се събраха  студенти, преподаватели, родители и гости, сред които Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, заместник-областният управител Татяна Божинова, заместник–кметът Стефан Милев, представители на Регионалното управление на образованието и на партньорски институции.

Директорът на Педагогическия колеж  доц. Емил Бузов пожела на всички успешна академична година. На  първокурсниците обясни, че заниманията им в голямата си част ще бъдат в областта на ранното детство, възраст която поставя основата на желанията и мечтите. Тъй като по време на изпитите новоприетите са посочили, че мечтаят да станат учители, то Емил Бузов  им пожела да реализират детските си мечти.

Янка Такева  изрази задоволство от това, че има толкова много кандидати за учителската професия. На студентите тя обясни, че е  разработената от синдиката система за наставничеството, с която те ще бъдат по-лесно въведени в  училищната среда.

„Най-важното е, че учителската професия е с най-значимата обществена стойност. Днес да се наричаш учител е достойно!  Ще дойде ден, когато отново на българския учител ще се сваля шапка и ще бъде с много уважение и с много почит. Всеки може да бъде успешен ако има образование, а то започва от детската градина и приключва през целия живот, но минава задължително през българското училище”, каза още Янка Такева и пожела успех на студентите.  След това тя изнесе академична лекция  на тема „Новата философия на образованието”.

Тази година новоприетите студенти са 75, като за едно място са се конкурирали трима души.

Валя Козовска