Новини

Пощенска карта, представяща Плевен преди 80 години, беше валидирана в петък

Заместник- министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и главният изпълнителен директор на „Българси пощи“ Деян Дънешки валидираха в петък пощенска карта, посветена на 80-годишнината на филателното дружество в Плевен. Проявата бе организирана от Съюза на българските филателисти, Община Плевен, „Български пощи” ЕАД и Филателното дружество в нашия град. На нея присъства още заместник кметът Милен Яков и журналисти. Церемонията се състоя в Централната пощенска станция в Плевен.

Автор на пощенската карта е председателят на дружеството Николай Младенов. Проектът пресъздава облика на Плевен от времето, когато местното дружество е създадено.

„Щастлив съм, че съм сред вас за отбелязването на 80 години от създаването на едно от първите филателни дружества в България. За мен е чест, че нашият роден град е символична столица на българската филателия“, каза в приветствието си зам.-министър Димитър Геновски. Той припомни, че в Плевен са се провеждали едни от най-значимите форуми на марколюбителите, сред които Световната младежка филателна изложба през 1984 г. Именно в Плевен през 1949 г. е проведен конгрес на Съюза на българските филателисти, а в ръководството на организацията е избран големият български писател Елин Пелин.

В словото си главният изпълнителен директор на „Българси пощи“ Деян Дънешки изрази увереността си, че филателията в страната ни ще пребъде, а след кратката церемония официалните лица валидираха поченската карта.

Честването на 80-годишнината на филателното дружество в Плевен продължи в Клуба на културните дейци, а в събота в града ни се проведе Национална филателна среща.