Новини

Плевенска поетеса стана христоматиен автор

Плевенската поетеса Витка Витанова стана христоматиен автор. Това се случва за пръв път на член на Дружеството на писателите в Плевен, стана ясно от литературното четене, посветено на 1 октомври – Международен ден на поезията. Гатанка на Витка Витанова е използвана от издателство „Анубис“ в Учебна тетрадка по български език за ІІ клас, издадена за новата учебна година.  Гатанката е поместена в раздел „Изговор, правопис и употреба на прилагателните имена“, а задачата е: препиши гатанката като допълниш пропуснатите букви в думите! В нея от второкласника се иска да напише правилно три думи със спорен правопис.

Авторите на помагалото не са учители, а трима научни работници – проф. д-р Стойка Здравкова, доц. Мая Сотирова и проф. д-р Радка Влахова. В учебната тетрадка името на Витка Витанова е редом до класиците на детската поезия Гео Милев, Леда Милева, Надя Кехлибарева, Веса Паспалеева и Асен Босев. Витка Витанова е дарила гатанката си на издателите, за което е подписала и съответната декларация за срок от десет години.

Творбата е част от книгата на поетесата „101 гатанки. Изворче на доброто“, излязла през 2015 г. Същата гатанка, или друга от стоте в книжката, скоро може да се появи и в Учебната тетрадка по български език за ІІІ клас, която предстои да излезе.

Свилен Димитров