Новини

Малчугани научиха за интересния живот на прилепите

„Прилепите са полезни, хранят се с комари и насекоми, те са приятели  на любимия герой Батман и са по-бързи от падаща звезда“, това споделиха  децата,  участвали в отбелязването на Европейската нощ на прилепите в Регионален исторически музей-Плевен. Повече от 200 малчугани от различни учебни заведения  посетиха лекциите и заниманията организирани от сдружение „Зелени Балкани“ в отдел „Природа“. Те научиха,  че тези малки животинки не са толкова мрачни и зли, макар, че техният живот дълги години е бил обвит в мистерия. Те не са нито птици, нито мишки, нито пък снасят яйца, те са едни от най-древните бозайници на Земята. От разказите на специалистите децата разбраха, че в нашата страна се срещат  33 вида прилепи и всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразиие. В градска среда едно такова създание  унищожава 1 000 комара, може да изяде  храна  до 1/3  от собственото си тегло за една нощ. Едрите прилепи в България тежат средно по 20-30 грама, което означава, че една колония от 300 индивида за едно лято поглъща 550 килограма.

Малките прилепчета ги водят на детска градина, като ги събират на едно място, когато майките им отиват да се хранят. През зимата спят зимен сън, като изпадат в тъй наречена  хибернация, а най-удобната поза за това е – с главата надолу. Температурата на тялото им спада и стават неподвижни.

Прилепи – вампири   няма в Европа и още много любопитни факти могат да се научат от брошурите, които децата получиха. Интересните срещи завършиха с изработване на маски на прилеп. „Всеки участник ще  разкаже на своите приятелчета и близки какво е научило тук при нас, това е и целта на инициативата „Европейска нощ на прилепите“, обясни Анелия Павлова от Сдружение „Зелени Балкани“.

Когато срещнете прилеп  в беда, то може да се обадите в Регионалната инсрекция по околна среда и водите или на специалсти от сдружението.

Валя Козовска