Новини

25 отличници завършиха в 38-ия випуск на МУ

С предаване на символите на Медицинския  университет  и шествие до параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” започна тържествената промоция на младите лекари от  38-и випуск на факултет „Медицина”.

Официалната  церемония  по връчването на дипломите се проведе в зала „Магнум” на Втора клинична база.  След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 74 абсолвенти от България, Молдова, Сърбия и Сирия придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Випускът е  с 25 отличници, като първенец  с пълно отличие 6.00 и носител на приза „Златен Хипократ” е д-р Мартин Петров Караманлиев от град Плевен. Той  благодари на преподавателите, като подчерта, че всеки един от тях е дал нещо уникално не само в областта на медицината, но и  като житейски опит. На  колегите си   предаде един от  своите ключове  към успеха – „Да  се опиташ всеки ден да бъдеш по-добър човек от този, който си бил във вчерашния ден”.  Лично за себе си сподели, че остава в Плевен и ще специализира хирургия в Университетската болница. По традиция в знак на благодарност всички завършващи станаха  и отправиха  поклон  към своите родители и близки.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов поздрави абсолвентите за отличните резултати и подчерта, че званието „лекар” и възпитаник на Медицинския университет е не само награда за положените усилия и труд , но и голяма отговорност . Той пожела на младите хора да бъдат достойни посланици на висшето училище и на страна ни.

По покана на Академичното ръководство на университета специален гост на събитието тази година беше международен експерт по публични комуникации и президент на световната ПР организация ICCO Максим Бехар.  В академичното си слово той  беше категоричен, че младите хора могат  да постигнат всичките си мечти в България и да направят страхотна кариера. Като доказателство за това той посочи  ръководството на плевенския университет.  Максим Бахар  сподели моменти от живота си, някои от формулите за успеха в съвременното динамично време и обясни на младите лекари, че  животът е като колело. „За да успееш  трябва  да пазиш баланса,  да не паднеш и да въртиш постоянно педалите, всеки ден”,  каза с усмивка Бахар.

Сред официалните гости на празника бяха  д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, Председателя на Общинския съвет Мартин Митев, заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, заместник-областният управител Татяна Божинова, ръководители на здравни заведения и организации.

               

Специални музикални поздрави отправиха певците от  Общински хор „Гена Димитрова”.  Празникът завърши с официалното връчване на дипломите и наградите на отличниците на випуска. Най-нетърпелива от всички беше 8-месечната  София, която с нетърпение очакваше тати,  д-р Георги Войнов, да получи своята диплома. Младият лекар вече е приет на работа в една от плевенските болници. За празника малката София също беше облечена в тога.

Валя Козовска