Новини

Доктор Борислав Миланов: Родителите редовно да водят децата на зъболекар

В актовата зала на Община Плевен се проведе кръгла маса на тема „Популяризирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания“.

Представители на учебни заведения,  здрави организации и различни институции от града са включиха в събитието. Участниците бяха поздравени от кмета Георг Спартански. Д-р Борислав Миланов,главен секретар на БЗС,  представи програмата за профилактика на оралните заболявания при децата, която стартира през 2009 г, а сегашният втори етап  ще продължи до 2020 г.  Манипулацията е безплатна и родителите могат да заведат децата без предварително записване. Специалистите препоръчаха редовно да се посещава зъболекар.  Статистиката след направено проучване през 2010/2011 година показва, че всяко дете до 6-7 годишна възраст има средно по четири кариеса. До 10 -11 години те нарастват на 7, а на 18 годишна възраст всяко четвърто дете има поне един изваден постоянен зъб.

„Популяризирането на националната програма за оралните заболявания  има за цел децата да бъдат прегледани, да бъде установено тяхното състояние и да се проведе навременно лечение на техните зъби”, обясни д-р Борислав Миланов.

Валя Козовска