Новини

Плевен в подготовка на оперния конкурс „Гена Димитрова”

За радост на всички меломани Третият национален конкурс на името на Гена Димитрова ще се реализира от 19 до 23  май  тази година. Така дългоочакваната новина за престижното музикално събитие с международно участие обявиха  на  пресконференция директорът на Плевенската филхармония и  музикологът  Августина Серафимова, ръководител на Оперативното бюро на фестивала. Те припомниха, че предишните две издания са били през 2006 и 2009 година, сега след 10 годишно прекъсване  ще се осъществи третото поред, със съдействието и  финансова помощ на Община Плевен.

Конкурсът ще се провежда на  две години, като концертите по традиция ще бъдат в НЧ „Съгласие 1869“.

Съставът на комисията вече е определен, като целта е журито  да е независимо.  Председател ще бъде  маестро Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония, а  членове – оперните певци  Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов и  австрийският режисьор и продуцент Адриян  Холендер.

Крайният срок  за участие в конкурса е 2 май, в него може да се включат  жени до 32 и мъже до 35 години.  Наградите за победителите  на  първо, второ и трето място са съответно  3 000,2 000 и 1 000 лева.  Предвидена е и награда от 600 лева за изпълнение на българско произведение. С награда ще се включи и Фондация „Гена Димитрова“.  Дъщерята на оперната прима  Милена Стайкова е изразила задоволство, че конкурсът се възражда.

Лауреатите от  първите две издания вече са сред успелите изпълнители на наши и международни сцени. Сред тях са Андреана Николова, Петър Бучков, Александър Носиков, сестрите Вера и Гиргина Гиргинови. В техните артистични биографии е вписано и името на конкурса на името на световноизвестната оперна прима Гена Димитрова.

Валя Козовска