Новини

Плевенчани почетоха паметта на цар Освободител Александър ІІ

В рамките на програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България, днес в параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” се организира панихида по повод 139- та годишнина от гибелта на Цар Освободител Александър II. Тя бе отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от трите храма в града. На събитието присъстваха  бившият кмет Румен Петков, ръководители на новооткритото Военновъздушно училище  и  на Военновъздушната база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, представители на  неправителствени организации, граждани,  ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и специалисти от Военноисторически музей.

На 1-ви март преди 139 години в Санкт Петербург е убит Цар Освободител Александър ІІ. От руския престол си отива един забележителен владетел, заслужил два пъти званието си Освободител – за свободата на над 30 милиона руски селяни и за свободата  и суверенитета на България, Сърбия, Черна гора и Херцеговина, за суверенитета на Румъния.

Десетки години след Освобождението българският народ и българската православна църква редовно отслужват панихиди в този ден в негова памет. По конюнктурни и политически причини за дълго тази традиция се прекъсва. Община Плевен и Военноисторически музеи я възстановяват през  2000 година.