Новини

С нестандартна изложба Къщата на художниците откри новия творчески сезон

С изложба скулптурни мозайки на Страхил Найденов в Плевен откри новия си творчески сезон Къщата на художниците. На представянето присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на отдел култура Стефка Григорова, много приятели, колеги и почитатели на изкуството.

„Не можеш да разгадаеш душата на един творец. Важното е изкуството да ни докосва, да не ни оставя равнодушни. Майсторство е да намериш дървото и камъка в природата, които тя първично е обработила, и после  в тези мъртви парчета да вложиш отново живот чрез едно такова изкуство. Трябва да ценим хора с този божи талант, който има и Страхил Найденов”, каза в приветствието си при откриването кметът Георг Спартански.

Силно впечатление направиха творбите „Преплитане на противоположности”, „Тъмната половина”, „Сънуваща луна” и „Сърцето на камъка”.

Пластиките на Страхил Найденов заслужават да получат своя шанс и да влязат в нашия свят и бит, да го заредят с духовните си послания. Всеки от нас ще види в тях нещо различно, определящо се от духовното му състояние и виждане за изкуството. А самият автор е направил това духовно зареждане в оня сакрален творчески момент, когато е реализирал идеята си. Защото всяка скулптурна мозайка е не просто ефектно  съчетание на материали, а духовно послание.

Страхил Найденов работи в областта на художествената, триизмерната и скулптурната мозайка. В  работата си използва естествен камък, дърво, керамика, стъкло и  минерали. Член е на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства .Има много участия в изложби в чужбина и в България. Последното голямо признание за таланта на твореца е първа награда в Токио, Япония, в първи рунд на ART Olympia 2017.