Новини

Бъдещи кадри на туризма показаха как се приготвя „добра храна“

Дванадесетокласници от Професионална гимназия по ресторантьорство и туризъм съчетаха обичайната си практика по специалните предмети с международната инициатива „Достъп до добра храна“, която в България се отбелязва в дните от 16 до 24 октомври. В хотелски ресторант те посрещнаха гости и партньори и им представиха хапки и плодови шотове, съчетани с различни видове сирена. България се включва в инициативата през 2007 година, а училището я отбелязва от 2017-а, като бъдещите абитуриенти са първият клас, който я подема преди три години и посвещава на нея част от часовете си предмета „Организация и функциониране на кухнята и ресторанта“.

Опитваме се да разчупим традиционната затворена кабинетна форма на обучение с излизане извън производствената си база, съобщи преподавателката по учебните дисциплини от направление „Туризъм“ Николинка Личева. Възпитаните й редовно се срещат с производители на зърно и тестени изделия, на плодове и зеленчуци, на млечни продукти… До 24 октомври в София се провежда и национална конференция „Достъп до добра храна“, в която Професионална гимназия по ресторантьорство и туризъм в Плевен принципно участва всяка година с презентации и резюмета на събитията, които се случват в учебната програма. Тази година обаче заради настъплението на коронавируса, участието е отменено.