Новини

Плевенските художници в очакване на наградата „Свети Пимен“

Дружеството на плевенските художници подготви най-новата си експозиция за тазгодишня  Eсенен салон. Изложбата ще бъде открита на 6 ноември от 17.30 часа в ХГ „Илия Бешков“.

По традиция изявата се прави за професионалния празник на художниците-Свети Пимен Зограф  и се обявява носителя на нгарадата на името на светеца. Организатори на събитието са Община Плевен и Дружество на плевенските художници.

     

„Всеки автор имаше възможност да представи по две произведения, правени през годината. От тях комисията ще направи селекция и ще избере името на тазгодишния носител на наградата на Свети Пимен“, обясни председателят на СБХ-Плевен Влаентин Асенов-Хъкъла. За пълна прозрачност на работата на комисията са включени предишни носители на наградата и представител от отдел „Култура“ на Община Плевен.

Всички автори са в очакване на събитието, миналогодишният носител на наградата Убавка Тончев пожела успех на колегите си и сподели, че този приз е не само призанние за работатана художника, но и голяма отговоронст. Отличието на името на Свети Пимен Зограф е учредено през 2009 година насам и се връчва всяка година за празника на светеца.

Валя Козовска