Новини

Три дни Плевен ще е люлка на джаза

Тази вечер в Регионален исторически музей – Плевен ще бъде открит Първи есенен джаз фестивал. Проявата се организира от Община Плевен и ще продължи три дни. Концертите ще са по два и първият ще започва в 18.30 часа, а вторият – от 20 часа. Те ще се предават директно по радио „Бинар”, а пълен техен запис ще направи Българското национално радио, което е партньор на феста.

Джаз фестивалът ще бъде открит от френско-българския електро-джаз квартет Nocktren, а от 20 часа своя проект „Инфюжън” ще представят Теодосий Спасов и Иван Шопов. Специално участие ще вземат и Минко Ламбов и Лора Желязкова.

В събота концертите продължават със синематик-джаз квартет „Бедлам клуб” и изпълнение на новосадския саксофонист Борис Ковач.

В неделя, 1 октомври, фестът ще представи от 11 часа „Джаз за деца”, където малчуганите от нашия град ще могат да се запознаят на живо с инструментите и да направят първи опити да свирят на тях.

От 18.30 часа за джазмените ще свирят „Сурбахар лайф бенд”, които ще представят нов поглед към стила. От 20 часа фестът ще закрият квартетът на Венци Благоев и Милица Гладнишка.

Днес изпълнителите бяха представени от журналиста Цветан Цветанов от програма „Христо Ботев” на БНР.

По думите на началника на отдел „Култура” в Община Плевен – Стефка Григорова, в града ни има публика за всякакъв вид музика, а очакванията са Първият есенен джаз фестивал да събере меломани не само от града ни, но и от цяла Северна България.

Логото на фестивала е на художника Иван Велчев – Йово, в което авторът е направил своеобразна закачка с кавала на Теодосий Спасов, изобразен с извивка на саксофон. То ще стане запазена марка за следващите издания на проявата, съобщиха организаторите.