Новини

Католически свещеници от България отслужиха литургия на 125 метра под земята

За първи път група от  плевенската католическа общност и представители от други градове на страната участваха в литургия на 125 метра под земята. Събитието се състоя в солните мини във селището Виеличка, близо до Краков, Полша. В зала  под земята е изграден  параклис на св.Йоан Павел Втори, където със специално разрешение могат да се провеждат църковни служби. Уникалното в тази зала е олтарът,  изработен от сол. На 14 октомври след  обяд бе извършена Евхаристия от българските свещеници – отец Страхил Каваленов, генерален викарий на католическа Никополска епархия и енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово  и отец Венцислав Николов, ректор на Епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“ и енорист в Плевен и Асеново.

Посещението в солните мини във Виеличка е част от поклоничеството на българска  католическа общност в Полша, в която учасваха и представители на източноправославната църква. В поклоническия път бяха включени посещения на градовете Шчирк, Рихвалд, Краков и Живец и места  свързани с полската история, религия и култура. Сред забележителностите бяха Светилището на Божието милосърдие, Вадовице – родното място на Св. Йоан Павел Втори,  музея на блажения отец Михал Томашек,  Ченстохова и чудотворната черната Мадона, замъка на Хабсбургите, Освиенцим  и концентрационния лагер Аушвиц.

На повечето от тези места бяха отслужени евхаристии от католическите свещеници и бяха дарени икони на светци от България – на  св. Иван Рилски, св. Никола и св. Георги, почитани  както в католическата, така и в православната традиция. По време на поклоничеството бе организирана и благотворителна полско-българска вечер. Със събраните средства бяха закупени църковни утвари за  епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“в Плевен.

Валя Козовска