Новини

169 секционни избирателни комисии в община Плевен за вота на 27 октомври

Общо 115 329 са гласоподавателите в община Плевен. Това са последните данни, получени в Общинската избирателна комисия, каза на пресконференция днес председателят й Ярослав Димитров. 95 334 са имащите право на глас в Плевен. Общият брой на секциите ще е 169.

162 са сформираните СИК-ове според броя гласоподаватели, три ще са подвижните избирателни комисии, които ще обслужат 91 лица, подали заявления за вот в къщи. Една секция ще има в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“  – Плевен, а за първи път ще се сформира СИК и в болница „Сърце и мозък“. 18 са имащите право на глас в Затвора в Плевен и за тях също ще бъде разкрита секционна комисия. Такава ще има и в Дома за стари хора в Бохот.

На 27 октомври изборния ден започва в 7 часа и ще продължи до 20 часа, като е възможно при наличие на неупражнили правото си на глас граждани, изборът да бъде удължен до 21 часа.

По думите на Ярослав Димитров е създадена организация в изборната вечер за бързо приемане и обработване на протоколите от комисиите. Председателите на всяка СИК заедно с още двама от членовете й с изборните книжа и чувала с бюлетините ще се насочат към зала „Катя Попова“, където получават входящ номер. По него те ще бъдат извиквани в Общината, където е организирано приемането на изборните книжа и чувалите с бюлетините. В залата на третия етаж ще работят 16 оператора, които ще въвеждат данните. По време на престоя си в Общината, представителите на всяка СИК ще преминават през три контроли. След предаватено на изборните книжа председателят на комисията ще получи и заплащането за работата на Секционната избирателна комисия.