Новини

Каратеките на „Спартак 14“ отново ни зарадваха с медали

Състезателите и ръководството на карате клуб „Спартак 14“ /Плевен/ се завърнаха от Европейското първенство в Черна гора с два големи успеха.

Мирела Йолова стана трета в своята възрастова група и се окичи с бронзов медал, а сенсей Милена Кирниколова в микс-състезанието за ветерани грабна златния медал.

Златен и бронзов медал спечели Станислав Станчев. Той безапелационно надви конкуренцията си в дисциплината шотокан ката и се изкачи на първото място, а в санбон кумите се класира трети.

Вторият златен медалист е 8 –годишния Виктор Павлов, за който това беше първо международно участие. Виктор грабна титлата при 7-9 годишните деца в дисциплината санбон кумите след 4 убедителни победи.

Вицеевропейска титла от европейската купа донесе в Плевен Васил Брайков. 15 годишния юноша реализира 3 победи и 1 загуба на финала.

Васил затвърди позицията си на стълбичката за пореден път, а през есента на Световната купа той вече ще участва при юноши 16-17 годишни.

Бронзовите медалисти на клуба са Йонан Михайлов – деца 7-9 г., дисциплина санбон кумите, Стефани Ангелова – 10-11 г. деца санбон кумите, Теодора Иванова – 7-9 г. деца санбон кумите и Йоан Тонов при 7-9 г. деца на ката. За Йонан и Стефани това са поредни отличия, а за Теодора и Йоан – дебют на международно състезание от висок ранг. За Радио 1 Плевен треньорката на каратеките сподели, че първият полусезон на отминалите най-важни първенства – Държавното и Европейското, е бил изключително успешен. В Държавните първенства състезателите са донесли 49 медала, а от Европейското първенство и купа общо 12 медала.

През  тази година сериозното изпитание за плевенчани е Световното първенство през есента, а Милена Кирниколова се готви да участва в организирания преди това семинар. Това е първото й участие в подобен форум, на който се обсъждат основните елементи на състезанието и начина на съдийстване, което е важно за представянето на състезателите на големия форум. Както и преди, чаровната Мирела Йолова с усмивка и с добро настроение приема поредния си успех. Съжалява, че до финала за златния медал я спира чехкиня, но веднага обяснява, че школата на тази страна се слави със силови състезателки, които понякога използват нечисти удари. Това се е случило на полуфинала, когато чехкинята е вкарала такъв удар на място ,на което Мирела е имала предишна травма. Плевенчанката е стиснала зъби и е успяла да завърши срещата, която съдиите са решили в полза на нейната съперничка. През тази година Мирела Йолова е в 11-ти клас на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици, мечтае да постъпи във висше учебно заведение и да завърши международни отношения, готви се усилено за Световното първенство през есента, преосмисля тактиката си, защото отива в по-тежка група – 18 – 20 годишни. На Европейското първенство в Черна гора Мирела е спечелила още два бронзови медала/отборно/ и се е срещнала с каратеки,  които са с една или две години по-големи от нея. Така е огледала тактиката им и се готви за нови предизвикателства.

Върви ли сестра й по нейните стъпки? Мирела Йолова споделя за Радио 1 Плевен, че семейството й е спортно и в момента по-малката й сестра жъне успехи в плуването – вече има спечелен медал.

Николай Стоев