Новини

Екозащитници призовават за протест в Плевен по повод решение на правителството за НП „Пирин”

Във връзка с решение на Министерски съвет от края на миналата година за корекции в плана за управление на Национален парк „Пирин” в четвъртък, 11 януари, от 18.30 часа пред сградата на Общината в Плевен ще се проведе протест, организиран от екоорганизации, членуващи в Коалиция „За да остане природа в България”. Това беше обявено днес пред плевенски журналисти от Борислав Ботев, активист на коалицията. „Събираме се, защото не сме съгласни с решението на държавата за урбанизиране на националния парк и неговото бетониране”, каза Ботев и призова гражданите на Плевен за подкрепа.

Организациите, членуващи в коалицията, имат намерение да сезират Европейската комисия и българския съд срещу решението на Министерския съвет, което според тях е взето в нарушение на националното и европейското законодателство, и е в ущърб на интереса на българските граждани за чиста околна среда, за опазване на биологичното разнообразие.

Доц. Росен Цонев, преподавател в катедра „Екология и защитени територии” в Софийския университет, припомни на пресконференцията, че в края на миналата година правителството разреши строителство в 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. По думите му, това е станало под лобистки натиск и е опит да бъдат узаконени извършени вече нарушения в парка.