Новини

Документалната поредица „Битките за Европа” продължава през 2018 г. с филм за обсадата на Плевен

Първата премиера за 2018-а от рубриката „Битките за Европа” е филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, който ще бъде излъчен по БНТ2 на 13 януари / събота/ от 17:05 часа.

Преди месец  тържествено бе отбелязана 140-та годишнина  от освобождението на града. Историците продължават да изследват събитията край гр.Плевен от периода на последната руско-турска война / 1877 – 1878 г./, които променят хода не просто на войната, но са и съдбоносни за бъдещето на Европа. Не случайно събитията, свързани с обсадата на града са наречени от изследователите „плевенска епопея“, а сраженията влизат в историята като едни от най-значимите  в европейската история от 19-и век.

В документалния филм зрителите ще имат възможност да видят портрети на легендарните военачалници, свързали имената си с битката край Плевен, игрални възстановки  на историческите събтия и хроника на бойните действия, представена със съвременните средства на компютърната анимация. Продукцията е заснета  в няколко европейски града, пряко свързани със събитията от нашата история – в дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, в султанските сараи в Истанбул и в замъка Шьонбрун във Виена.

Екипът на филма, който е проучил множество исторически документи, представя  неизвестни досега подробности от османските архиви, а Регионалният военно-исторически музей в Плевен предостави специално за продукцията уникалния си снимков архив от онези времена. Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, музиката е дело на Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа – Цветелина Василева, а изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Филмът  „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”е съвместен проект на „Файв Стар Медиа Груп“ и БНТ.

Поредицата  „Битките за Европа”, която разказва за легендарни исторически сражения, за велики стратези и военачалници, за модернизацията на оръжията и за събитията, променили живота на страни и народи се излъчва по БНТ2 и БНТ Свят. Много от историческите сюжети, за които разказват филмите, се изучават и днес в авторитетните военни академии и исторически факултети на престижните университети по цял свят. В ефира на обществената телевизия вече са показани повече от 20 епизода за значими исторически събития.

През януари и февруари предстоят премиери на филмите за сражението  при прохода Арабаконак /„Битката на Героя и Предателя”/ и лентата „Битката на Капитаните срещу Генералите” – за триумфа на българите при Сливница под прякото командване на Княз Александър Първи.