Новини

Полски граждани, живеещи в областта, ще отбележат Националния празник на Полша

Полски граждани от Плевенска област ще се включат в тържествата по случай Националния празник на Полша, организирани от Полското културно -просветно дружество/ ПКПД/ в България. Всички заедно ще отбележим 99-ата годишнина от освобождението на страната ни, каза за радио „Плевен”   секретарят на дружеството Десислава Желязкова.

На 12 ноември в 9 часа ще бъде отслужена празнична литургия на полски език в Католическа енория „Свети Йосиф” в София. Час по-късно в кафенето на енорията ще се проведе тържеството, посветено на Деня на Независимостта. В програмата ще участват деца, посещаващи Полското училище в София.Те ще изпълнят патриотични стихотворения и песни. По време на срещата, поляците живеещи в България, ще се върнат към историческите събития от 11 ноември 1918 година, довели до Деня на Независимостта на Полша.

Полското културно-просветно дружество/ ПКПД/ в България активно участва в различни мероприятия. В него членуват близо 500 души, като 50 от тях са от Плевенска област. В края на октомври представители на полската общност се включиха в поклонническия път до Португалия, по повод 100 години от явленията на Дева Мария от Фатима. Инициативата беше организирана от католическата общност в България съвместно с едноименното епархийно светилище  в Плевен, припомня секретарят на  дружеството Десислава Желязкова.