Новини

ХГ „Илия Бешков“ става на 60 години

Със силен старт започва дейността си ХГ „Илия Бешков“. Всички изяви ще преминат под знака на 60-годишнината от създаването на галерията. Първата проява ще бъде на 25 януари с откриването на експозиция с творби от фонда. В началото на февруари директорът Мирослав Минчев и  уредникът Иван Велчев-Йово ще участват в гостуваща международна изложба в румънския парламент. В изложбата „Да празнуваме заедно“ са поканени  100 художника от Румъния, България, Сърбия, Украйна и Молдова, а поводът е 100-годишнината от Обединението на Румъния /1918 г./. Българските участници са от Плевен, Велико Търново и Габрово.

В групата на плевенските творци са включени шестима автори – проф. Кирил Мескин, Мирослав Минчев, Иван Велчев-Йово, Валентин Асенов-Хъкъла, Илиян Ангелов и Павлин Ковачев.

След тази изява ръководството на  ХГ „ Илия Бешков“ е подготвило разнообразни експозиции, сред които представяне на плевенски художници, гостуващи от страната и чужбина, както и тематични – от фонда на галерията. Предвижда се и издаване на луксозен каталог. Официалното отбелязване на 60-годишнината ще бъде през май, по времето на Празника на Плевен и европейската инициатива „Нощ в галерията“.

Валя Козовска