Новини

Ендокринолози с безплатни прегледи на бременни

Българското дружество по ендокринология под ръководството на проф. Анна-Мария Борисова дмн, организира провеждане на безплатни диагностични процедури при бременни жени в различен срок на бременност. Екип от висококвалифицирани лекари-специалисти по Ендокринология и болести на обмяната ще проведат скрининга в гр. Плевен, хотел Ростов, в периода от 28-30.10.2019 г.

Ще се изследват сутрешна урина за йодурия (количество йод в урината), тиреоидна функция – ТСХ, ФТ4, антиТПО антитела, витамин D, Орален глюкозотолерансен тест – 75 г глюкоза с проследяване на кръвна захар, ехография на щитовидна жлеза.

Планираните изследвания ще доведат до незабавно диагностициране на заболявания, които имат пряко отношение към бременната жена и нейния плод.

Благодарение на организирания скрининг и своевременната лекарска намеса могат да бъдат установени и/или предотвратени диабет, предиабет, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, активен тиреоиден автоимунитет или възли, дефицит на витамин D.

Записването на желаещите бременни се осъществява предварително чрез д-р Ралица Наумовска – член на Българско дружество по Ендокринология и организационен сътрудник на събитието на телефон +359 896 891 563 и e-mail: ralica_mm@yahoo.com.

Пробите се изследват в лицензирана референтна лаборатория в гр. София и резултатите ще бъдат преоставени на бремнните жени до няколко дни. При необходимост ще бъдат предоставени ясни лекарски насоки за последващи диагностични или терапевтични действия при проследяването им до края на бременността. Бременна от близко селище също може да бъде включена в скрининга, като разноските по транспорта й ще бъдат заплатени веднага в двоен размер (пристигане и връщане) срещу представен билет от обществен транспорт от същата дата или разходен документ от зареждане на гориво на собствен автомобил.